Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Biztonságos?

2010.01.01. 17:29 Magyari Éva

Bizonyára rajtam kívül sokan emlékeznek a filmtörténet egyik híres jelenetére, amikor Lawrence Olivier náci fogorvosként sziszegi, majd üvölti Dustin Hoffman, a székbe kötözött főhős arcába fenyegető magyar szinkronhangján: „Biztonságos!? Biztonságos?!” A jelenet az 1976-ban forgatott Maraton életre-halálra című filmből való.

Ez a film leghíresebb jelenete. Gyakran szokták idézni, pedig bizonyos vélemények szerint a mondat így értelmetlen. Az angol eredetiben ugyanis állítólag az „Is it a safe?” kérdés szerepel és nem „Is it safe?”. Tehát arról érdeklődik a vallató, hogy a főhős egy széfbe rejtette-e a cuccot, nem pedig arról, hogy fölmerülnek-e biztonsági aggályok valami rejtélyes dologgal kapcsolatban. E vitát nem tisztem eldönteni. Konzervatív módon maradok az eredeti koncepció mellett. Az egyik legemlékezetesebb mozi jelenet nekem úgy vésődött be, ahogy annak idején láttam és hallottam.

Biztonság. Az ember számára az egyik legfontosabb alappillér. Szeretnénk, ha biztos lenne a munkahelyünk, a családi életünk, az egészségünk, vagyis egyszerűen az egész életünk. Akkor érezzük jól magunkat, ha a körülöttünk lévő legfontosabb dolgok kiszámíthatóak, biztonságosak. A bizonytalanságot ki jobban, ki rosszabbul viseli. Márpedig oly korba léptünk, amikor a biztonság - legalábbis ami a munka világát illeti,  - délibábbá kezd válni. 

Kedvenc társadalomfilozófusom, Charles Handy így vélekedik erről: „A huszadik század alkalmazotti társadalmának sok előnye volt: a biztos családi jövedelem, az átlátható adórendszer, a társadalom betagozódása egyértelmű kategóriákba, ahová bárkit be lehetett skatulyázni. Mindenki tudta a helyét, pár évre előre azt is, mivel fog foglalkozni.”

Tudjuk, ennek a kornak vége. Beléptünk a bizonytalanság korába. Ebben az új korszakban – Handy ezt jósolja – egyre többen feladják a biztonságot a szabadságért cserébe. Ezt teszi az is, aki az interim menedzser életmódot választja.

Az interim életmód egyik fontos meghatározója a bizonytalanság. Annak, aki ezt a karrier utat választja, olyan kiegyensúlyozott személyiségnek kell lennie, aki jól tűri a bizonytalanságot. Bírni kell azt lelkileg és anyagilag, hogy nem tudjuk, mikor lesz újra munkánk.

De vajon, aki azt hiszi, hogy biztonságosabb az alkalmazotti lét, mint ez a bizonytalan interim menedzser életmód, elgondolkodott-e azon, hogy bár a felszínen munkaszerződéssel a zsebében biztonságban van, a 21. század kiszámíthatatlan üzleti világában bármelyik nap megszűnhet az a cég, amelyiknél dolgozik, bármelyik nap elveszítheti munkáját? Akkor ki van nagyobb biztonságban? Az, aki tudja, hogy a bizonytalanságot választotta, vagy az, aki a biztosnak tűnő bizonytalanságot éli?  

4 komment

Címkék: biztonság bizonytalanság interim menedzser charles handy

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr161637457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radnóti Balázs 2010.01.07. 13:28:43

Érdekes felvetés. Handy-vel vitatkozva szerintem a biztonság és szabadság nem egymást kizáró fogalmak, azonban a biztonság alapja megváltozott. Míg korábban a végzettség, a fix munkahely és a titulusok voltak mérvadóak, napjainkban sokunknak biztonságot adhatnak a kiváncsiságra, nyitottságra épülő szakmai és élettapasztalatok, a sokszínű szervezetkben eltérő motivációjú és szociokulturális háttérrel rendelkező emberekkel közösen megélt sikerek, a szervilizmussal nem összetévesztendő jó értelemben vett alázat. A szervezet keret lehet, cél nem :-)

Magyari Éva 2010.01.12. 10:08:10

@Radnóti Balázs: Köszönöm a hozzászólást! Nem tisztem megvédeni Handy-t. Ebben a kontextusban szerintem a biztonság és a szabadság nagyrészt kizárják egymást. Persze legjobb lenne bizonság és szabadság egyszerre :-)
De valóban nyilván egyénenként változó, hogy ki mit ért biztonság alatt.
Örülök,hogy felvetetted az alázatot, mert számomra ez egy nagyon fontos kérdés. Egyik leendő blogbejegyzés témája.

Baracskai Zoltán · http://www.baracskai.hu 2010.08.27. 06:32:22

Félévszázados definicion nem illik vitatkozni. A biztonság, kockázat, bizonytalanság azok a fogalmak közé tartozik amik jól definiáltak. "ha többet olvasnánk, kevesebbet kellen írni" - monda B. Russell

Birinéni 2010.08.30. 00:12:00

Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik) biztosan nem tudnám szabatosan felidézni, itt vitatkozást sem igazán látok, csak a fogalmak egymáshoz való viszonyának tisztázási kísérletét...
És mivel az elmúlt ötven év ebben az országban (is) megmutatta, hogy a totalitárius rendszer hogyan képes ezeket a fogalmakat meghamisítani, és egymás ellen fordítani, nem hiszem, hogy létezhet "egyetlen" érvényes definíciójuk, ami független maradhat az aktuális társadalmi, kulturális, gazdasági és politikai diskurzustól. De éppen ezért fontos időről időre megkérdőjelezni, felülvizsgálni, újradefiniálni ezeket (az egyébként minket emberré tevő) fogalmainkat. Elég rossz asszociációkat keltene, ha nem lenne szabad ezt tennünk.
A kihirdetett "egyetlen érvényes igazság" (bármivel kapcsolatban is) már a posztmodern előtt sem jelentett jót... A diktatúrákban legalábbis nem járt sok szabadsággal, vagyis: nem volt túl biztonságos.
Russel az egyén és a hatalom viszonyáról nyilván sokat olvasott, de még többet gondolkodhatott. Szabadon.
süti beállítások módosítása