Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Családban marad?

2011.10.20. 23:13 Magyari Éva

Family business: 257 millió találat a Google-ban. Nálunk: családi vállalkozás. A legrégebbi családi vállalkozás Japánban van: 717-ben jött létre és ma a 46. generáció működteti. A Lego már a dán parlamenti demokrácia létrejötte előtt gyártott fajátékokat. Arról van ugyanis szó, hogy a családi vállalkozás a világ egyik legrégebbi intézménye.

 

Hogyan határozzuk meg a családi vállalkozást? Ezek olyan vállalkozások, amelyekben a családé a többségi tulajdon, illetve a szavazati jog, továbbá legalább egy családtag aktívan dolgozik benne. (Tegyük hozzá, nincsen egységesen elfogadott definíció.)

 

 

A családi vállalkozásoknak nagy súlyuk van a gazdaságban mind a GDP, mind pedig a foglalkoztatottak szempontjából. A skandináv országokban a GDP 70%-át adják a családi vállalkozások, az EU átlag 40 %.

A családi vállalkozásoknak sajátos világuk, sajátos kultúrájuk van. Problémáik nagyon hasonlóak. Nem véletlen, hogy mindenütt a világon megteremtik saját közösségeiket.

A családi vállalkozások itthon nagyon kritikus életszakaszukban vannak, ugyanis jelenleg az első vagy a második generáció irányítja őket. A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy mindössze egyharmaduk éli meg a harmadik generációt. Vagyis itt az idő, hogy a családi vállalkozások cselekedjenek, ha túl akarják élni ezt a kritikus szakaszt. Ez keveseknek megy egyedül.

A PriceWaterhouseCoopers (PwC) kutatása szerint a családi vállalkozások legnagyobb dilemmája az, hogy mi történik az eredeti tulajdonosi kör felbomlása esetén. A kutatás szerint a családi vállalkozások több, mint fele (62%) nem készül fel kulcsfontosságú vezetők, vagy tulajdonosok távozására, megbetegedésére, halálára. A családi vállalkozások kevesebb, mint harmada (29%) készült fel arra, hogy a tulajdonosi körben jelentkező konfliktusokat kezelni tudja.

A családi vállalkozásokról Zwack Isabella rövid, frappáns előadása a TEDx szeptemberi konferenciáján hangzott el. Olyan értékeket említ, mint bizalom, szenvedély, hosszú távú gondolkodás és együttműködés.

 

Az interim menedzsment szolgáltatás a családi vállalkozások cégutódlási kérdésére is megoldást nyújt. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait és élményeit osztotta meg Virágh Rajmund, cégutódlás specialista Az én házam az én váram című cikkében.

A november 10-én megrendezésre kerülő II. CEE Interim Menedzsment Konferencián szintén szó lesz a cégutódlásról, illetve arról, hogyan tudja ebben támogatni az ügyfelet, a családi vállalkozást az interim menedzsment szolgáltatás.

Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatás családi menedzsment vállalkozások interim

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr753318856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása