Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Jámbor ember ne...

2010.03.17. 22:43 Magyari Éva

Régóta foglalkoztat az alázat kérdése szakmai nézőpontból és az egyén fejlődése szempontjából is. Mikor 2008 nyarán interim menedzserekkel készítettem interjúkat, több beszélgetésben is előkerült az alázat fontossága. Ezért bíbelődöm most vele.

 

A magyar nyelvben valahogyan negatív képzettársítások kapcsolódnak hozzá. Ódivatú, poros. Számomra azonban pozitív tartalmú és fontos szó. Ahogy végiggondolom a munkáim során nyert tapasztalataimat, tudásrendszerem megváltozását, személyes tudásom változását – ezek jelentős része az alázatból fakadtak. Szakmai alázatból. Ott és akkor úgy éreztem, van mit tanulnom. És ez lehetett egy hangsúly, egy gesztus, egy jó mondat, egy meggyőző érv – bármi. De honnan jön az alázat? Nem tudom. Csak sejtem, hogy nagyon mélyről. Képesség, hogy teret engedjek az új befogadásának. Ez nem azt jelenti, hogy mindig és mindenkor. Meg kell érezni – ezt is, mint annyi minden mást, az életben és az üzletelésben egyaránt.

 

Egyetértek Paolo Coelho-val, aki így vall az alázatról A Zahír című regényében: (…) „amit meg kell tanulnunk, az mindig ott van a szemünk előtt, csak alázatosan és figyelmesen körül kell néznünk, hogy meglássuk, mit akar tőlünk az Isten, és melyik a legjobb lépés, amit a következő pillanatban tehetünk.”

 

Alázat kell ahhoz is, hogy az ember elfogadja, és jól fogadja a dicséretet, és munkája eredményeképpen az előléptetést, a magasabb pozíciót. A pozíció nem változtathatja meg, pontosabban nem kéne, hogy megváltoztassa az embert: továbbra is tanulni, tapasztalni, és fejlődni kell.

 

És alázat kell a kudarcok elviseléséhez is – mert hát kit nem érnek kudarcok munkája során? Mérei Ferenc egyszer úgy válaszolt egy rádióműsorban a sikeres élet titkát firtató kérdésre, hogy az nagyon egyszerű: nem kell mindig jól járni.”

 

Mi az alázat ellentétje? Az arrogancia? Lehet egy ilyen olvasat is. Arrogancia a valaki által saját magánál kevesebbre tartott személyekkel szemben mutatott túlzott büszkeség, öntudat és felsőbbrendűség megnyilvánulása viselkedésben, gesztusokban és fogalmazásban.

 

Mérő László után szabadon: jámbor ember ne menjen interim menedzsernek. Ehhez a szakmához is kell valamennyi arrogancia. Hogy mennyi? Azt az „ott és akkor” dönti el. Ez az, amit nem lehet megtanulni – szerintem. Érezni kell.

 

Alázat és valamennyi arrogancia – benne vannak az interim menedzser kelléktárában. Csak tudnia kell, mikor, melyiknek engedjek teret.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alázat arrogancia interim menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr201848433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.