Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Senki sem születik ...

2010.04.07. 13:17 Magyari Éva

nagy királynak. Nézem Kenneth Branagh 20 évvel ezelőtt forgatott V. Henrikjét, és tényleg a szemem előtt válik a walesi herceg nagy királlyá. Shakespeare műve alapján készült filmben szépen kirajzolódik a karizmatikus király alakja. V. Henrik, az újdonsült, fiatal angol király  háborút indít a franciák ellen. Csodával határos módon legyőzi a túlerőben lévő ellenséget.

 

Henrik walesi herceg, aki trónvárományos korában kicsapongásaival szerzett magának kétes hírnevet, jókedvű cimborák társaságában a kocsmákat járta és könnyelmű életet élt, trónralépésével jó útra tért, s egyike lett a legjelentősebb angol uralkodóknak.

 

Shakespeare V. Henrikje besorolása szerint a királydrámák közé tartozik, nem éppen legismertebb. Ez az egyetlen, mely csak egy apró szegmensét mutatja be az adott király uralkodásának. Más céllal íródott, mint a többi. Nincsenek benne hatalmas konfliktusok, cselszövések, hiszen a leendő felségárulás is csak kis szerephez jut, más célra koncentrál az angol drámaóriás, mégpedig az Agincourt-i csatára, arra pedig zseniálisan.


A IV. Henrikben még csak trónörökös, akiből nem hisszük, hogy valaha jó király lenne, vagyis pont beleillik a sorba. Iszik, adósságai vannak, legjobb barátja Falstaff, a kocsmák és nők nagy kedvelője. Aztán felnő, a trónért megváltozik, meg kell változnia bármi áron. A céltudatos ifjú van már jelen az V. Henrikben, aki hadba gyűjti Anglia nemeseit és pórjait és megindul Franciahon ellen.

 

A cselekmény előrehaladtával kezdjük érezni, hogy a bohó ifjú már a múlté. Henrik megmutatja elszánt oldalát. Már nem a tanácsadókra hallgat, hanem saját magára, leginkább az intuícióira. Amikor kell, cselekszik: leszámol az árulókkal és a tolvajokkal is. Ugyanakkor seregének világos üzenetet ad: ő uralkodni és nem fosztogatni jött.

 

A csata előtti éjszaka mindkét tábor katonáit megismerhetjük. A franciák, a hírekből tudva gyenge, elgyötört angol seregre számítanak. Ennek megfelelően készülnek, ráérősen, fölényesen. Az angol sereg valóban gyenge, elgyötört. S felvirrad a nap. S elhangzik az a beszéd, amelytől e sereg talpra áll, hogy aztán megtörténjék a csoda. Csak egy karizmatikus vezető tud olyan beszédet tartani, amely elhangzik V.Henrik szájából.

 

 

 

 

 

Az óriási túlerő ellenére győz az angol sereg. A franciák veszteségéhez képest csekély az angol áldozatok száma. És mit mond a nagy király, mikor ezt a fantasztikus győzelmet aratja ellenfelei fölött? Szerényen, mély alázattal csupán ennyit: „Isten ma az angolokkal volt.”

 

Elbizakodottság. Elszántság. Vezető és követők. Nemcsak a 15. századi király viszályokra, háborúkra igaz, hanem  a 21. századi vállalati életre.

 

Karizmatikus vezető. Annak kell születni, vagy azzá válik valaki?

Szólj hozzá!

Címkék: shakespeare vezető karizmatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr41901459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.