Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

 • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
 • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
 • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
 • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
 • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

…egy nagy sötétlő erdőbe jutottam

2010.10.26. 09:51 Magyari Éva

Dante által megihletve folytatom. Már jóideje abban hiszek, hogy azt kell csinálnunk, olyan munkát kell választanunk és végeznünk, amiben jók vagyunk, és amit egyúttal szeretünk is. Ha szenvedélyesen szeretjük, annál jobb.

 

A nyár elején hallottam egy konferencián Heller Ágnes filozófus előadását, amely hasonló gondolatot fogalmazott meg. Az előadás a boldogság, illetve a modern világban azt helyettesítő értelmes élet kérdésével foglalkozott. Heller Ágnes szerint az értelmes életnek három összetevője van. Az egyik: a tisztességes ember (aki gond nélkül tükörbe tud nézni és nem fél mások szemébe nézni). A másik, hogy az ember ki tudja fejleszteni legjobb képességeit, azokat gyakorolni tudja, és abban örömét leli. Végül pedig a harmadik, hogy képes legyen meleg, tartós emberi kapcsolatok létesítésére. Amennyiben ez a három összetevő adott, akkor azt mondhatjuk, hogy az az ember értelmes életet él.

 

Most a második összetevőt nézzük meg részletesebben. Legjobb képességeink felismeréséhez önismeret kell. Ez pedig nem megy könnyen. Heller Ágnes szerint nagyon veszélyes nem jól felmérni saját képességeinket. Mivel ez sokaknak nem sikerül, ezért sok a frusztrált ember.

 

Alkalmazott felsővezető első kérdése az életút felén: az „elefántoknál” akar-e maradni avagy „bolhaként” akarja folytatni? Van, akinek az alkalmazotti vezetői munka való, mert olyan személyiség, és képességeihez ez illeszkedik jól. Ebben az esetben is vannak alternatívák az értelmes folytatásra: 

 • Lehet iparágat váltani. Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Tudok olyan felsővezetőről, aki a saját iparágában már eljutott a csúcsra, a versenytársakhoz nem akar menni, és úgy döntött, egy új iparágban próbál szerencsét.
 • Lehet külföldön tovább folytatni. Nemzetközi cégeknél nem lehetetlen a külföldi üzleti egységeknél pozíciót kapni.
 • Másik cégkultúrát is lehet választani.

Ezek a váltások azt jelentik, hogy új tartalommal lehet megtölteni az alkalmazotti munkát. Kihívást jelentenek, hiszen el kell hagyni a komfort zónát. De pontosan ezért – amennyiben összhangban vannak a képességekkel – örömet fognak jelenteni.

Vannak azonban többen, akik el akarják hagyni az elefántok világát, és akkor jöhet a „self-employed professional” karrier. Nehéz ezt a kifejezést jól lefordítani. Ezért is szeretem Handy metaforáját, a bolhát használni. Mit is csinálhat egy alkalmazott felsővezető, ha úgy érzi, képességeit jobban ki tudja bontakoztatni a bolha-létben? Lehet:

 • Tréner
 • Coach
 • Tanácsadó
 • Interim menedzser

És persze még sok minden más. Vannak olyanok, akik teljesen hátat fordítanak az üzleti világnak, mert időközben rájöttek, ebben nem lelik örömüket. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a kreativitáson és az önismereten múlik, mit választunk: éttermet nyitunk, borászkodunk vagy festünk. Akár melyiket is választja valaki a fentiek közül, nagyon fontos, hogy tisztában legyen annak a szakmának a követelményeivel és a saját képességeivel.

 

De hogyan is tudunk tisztába kerülni önmagunkkal? Először is őszintének kell lenni (legalább) önmagunkhoz és sokat kell spekulálni rajta. Lehet konzultálni karrier-tanácsadókkal. Nagyszerű gondolkodási alkalom és egyben karrierépítési eszköz, ha valaki kiszáll a „mókuskerékből” egy évig, és valamit teljesen mást csinál.

Angol nyelvterületen és multinacionális cégeknél a career break (karrierszünet) elnevezéssel illetik azt az időszakot, amelyet a napi hajtásban megfáradt munkavállaló saját feltöltődésére használ fel. Hívják kreatív évnek, szombat évnek (sabbatical), amennyiben fizetés nélküli szabadság esete áll fenn, és a munkáltató fenntartja a pozíciót. És lehet „adult gap year” (felnőttek lyukas éve), amikor a dolgozó felmond a munkahelyén és úgy dönt, hogy majd visszatérése után keres magának új állást.

 

 

Ennek a pihenési, feltöltődési időszaknak az a lényege, és akkor sikeres, ha gyökeres környezetváltással és más napi tevékenységgel jár. Lehet például nyelvet tanulni külföldön, lehet kutató munkát vagy karitatív munkát végezni. Jó tíz évvel ezelőtt volt egy kolléganőm, aki marketing igazgatói pozíciót otthagyva elment bálnakutatónak félévre.

 

Az ilyen időszak nagyszerű alkalom, hogy az élet nagy kérdésein elgondolkodjunk, tisztába kerüljünk önmagunkkkal és válaszolni tudjunk arra, hogyan folytatjuk munkánkat, milyen karrier építsünk. 

 

A nap végén a legfontosabb az, hogy mindenki önmagáért felelős. Felelősek vagyunk azért, hogy megismerjük képességeinket és felmérjük határainkat. Ezek ismeretében kell a fenti kérdésekre válaszokat adnunk.  

Szólj hozzá!

Címkék: karrier értelmes élet önismeret heller ágnes coach interim menedzser career break

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr732399761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.