Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

 • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
 • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
 • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
 • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
 • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Önképződünk?

2011.02.03. 15:02 Magyari Éva

Költ-e magára a magyar menedzser, vezető? Sok tekintetben bizonyára igen. Elég, ha csak a legmodernebb telefoncsodákra gondolunk. Viszont úgy tűnik, saját képzésére nem sokat. Konkrét kutatással nehéz ugyan ezt alátámasztani, mivel összesített adatok állnak rendelkezésünkre. Amit tudunk: a 25 évnél idősebb magyarok mindössze 2,7 százaléka vesz részt valamilyen képzésben. Ez az arány pedig alig több mint negyede az unió átlagának. Magyarország az Eurostat-adatok szerint még vissza is csúszott e téren: 2003-ban e mutató még 4,5 százalékon állt. Hogy miként alakul a képzésben résztvevők aránya a menedzser-vezető réteg esetében, pontosan nem tudjuk, de sejtjük.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy alacsony a magyar – pozícióban lévő, vagy azt már elhagyó – menedzsereknek, vezetőknek az önképzési hajlandósága. Hogy pontosabban fejezzem ki magamat: saját zsebből nem szívesen áldoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó posztgraduális oktatásra, kurzusokra, tréningekre, konferenciákon való részvételre. Még azok sem, akik megengedhetnék maguknak. Valahogy nincsen benne a kultúránkban az, hogy költsünk saját magunk képzésére, fejlődésünkre. Egy tavalyi kutatás szerint a magyar menedzserek csak akkor fejlesztik vezetői képességeiket, ha az nem igényel sok időt. A szakkönyvolvasásig már nem jutnak el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen okok húzódhatnak meg emögött? 

 1. Az alkalmazotti vezetői létben megszokják a menedzserek, hogy a munkáltató fizeti az össze tréninget, képzést. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy amikor a 90-es évek második felében elkezdődött az MBA-divat, sokan igyekeztek elérni azt, hogy a drága tandíjat munkáltatójuk fizesse (ennek fejében általában aláírtak néhány év „röghöz kötöttséget”).
   
 2. Kulturális okok is lehetnek: lépten-nyomon tetten érhető, hogy hazánkban még mindig, most 2011-ben is sokan azt gondolják, azt várják, hogy majd valaki gondoskodik róluk. Majd az állam, majd a vállalat, ahol dolgoznak stb.
   
 3. Olyan vélemény is van, miszerint: „Mit tudnak nekem még mondani, hiszen már 20 éve vezető vagyok? Mindent tudok a vezetésről.” Komoly önbizalomról árulkodik egy ilyen kijelentés. Mindazonáltal nehezen tudom elképzelni, egy -  jelenlegi vagy volt - vezetőről, hogy ne tudna fejlődni, tanulni, saját magán csiszolni.
   
 4. Sokakat a színvonal is távol tarthat a képzéseken, tréningeken, konferenciákon való részvételtől. Értem a szkepticizmust, de nem kell a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. Keresni kell, ügyesen és okosan. Másrészt pedig nem kell csodát, a tuti megoldást  várni. Lehet azért jó képzéseket, tréningeket találni. Nem biztos, hogy az állami felsőoktatásban, és nem biztos, hogy itthon, Magyarországon. Ehhez adalék: az Állami Számvevőszék 2006 és 2009 közötti időszak adatait megvizsgálva nem túl hízelgő megállapításokat tett a hazai felnőttképzési rendszer működéséről. Eszerint a képzésre vállalkozó cégek, intézmények száma igen magas volt, megközelítette a kilencezret, miközben érdemi munka, oktatás csupán egynyolcadukban folyt.

Sokan lehet ezeken az okokon vitatkozni, és persze kifogásokat is lehet sorolni. Egy biztos, mindez visszavezet az alapokhoz: a saját sorsunk, életünk iránti felelősségvállaláshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: képzés felelősségvállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr452636012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.