Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Hálózatok hálójában...

2011.03.04. 13:44 Magyari Éva

A mai világban a hálózatok szerepe felértékelődött. Maga a szó, hálózatok is divatos kifejezéssé vált. Barabási Albert-László, erdélyi származású világhírű tudós  - akinek Villanások című könyvéről már írtam bejegyzést - nevéhez fűződik a komplex hálózatok kutatása, melynek eredményei kiemelkedő jelentőségűek. Ő és kutatócsoportja a web méretét is meghatározta: eszerint 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól.

A 60-as évek végén Stanley Milgram, amerikai pszichológus  kísérletet végzett, hogy választ találjon a problémára, amit "kicsi a világ" kijelentéssel összegezhetünk. A kérdés: milyen kapcsolatban állnak egymással az emberek? Mi a kapcsolat lényege? Vajon mindannyian külön világhoz tartozunk, és egymástól függetlenül tevékenykedünk, vagy egy nagy szövevényes hálózat része vagyunk?

Milgram lánclevéllel végezte el a kísérletet azt vizsgálva, hogyan, kiken keresztül juthat el egy levél egy brókerhez, aki Bostonban dolgozik, és Sharon városában lakik. 160 kísérleti alanynak (Nebraska állam, Omaha város lakóinak) az volt a feladata, hogy írják a nevüket a borítékra (amit Milgramtól kaptak), és küldjék el egy ismerősnek, aki közelebb él a brókerhez, és eljuttathatja neki a levelet. Az ötlet az volt, hogy amikor a levél végül eljut a brókerhez, Milgram megállapíthatja, milyen közeli kapcsolatban vannak a tőlük nagy távolságra lakó személlyel az ország másik részén élő, véletlenszerűen kiválasztott személyek.

Az eredmény az lett, hogy a levelek többsége öt vagy hat lépésben jutott el a brókerhez. Ez a kísérlet az alapja a hatlépésnyi távolság (six degrees separation) elméletnek. Barabási Albert - László Linked című könyve megerősíti ezt az elméletet.

 

 

 

 

 

 

(A fenti Milgram kísérlet leírását Malcolm Gladwell Fordulópont c. könyvéből vettem.)

Hálózatokban élünk, használjuk őket, részesei vagyunk, még ha nem is tudatosan. Komplex hálózatok segítségével terjed a tudás, a kultúra, a mémek. Fontos szerepet játszanak abban, ahogy beszerezzük az információkat.  

A szabadúszó "bolhák" kapcsolódásán keresztül jutott el a hírünk a Roger-Wilco - The first air traffic management blogra, mely a légi iparág kérdéseivel foglalkozik, és Brüsszelben szerkesztik. Interim managers:corporate nomads of the 21st century bejegyzésük viszi tovább a hírt az interim menedzserekről és az Interim Menedzser Akadémia kezdeményezéséről, szándékáról, valamint 2011 januárjában elkezdődött képzéséről. Így (is) terjednek a mémek hálózatról hálózatra. 

Szólj hozzá!

Címkék: milgram hálózatok elmélete barabási albert lászló interim menedzser hatlépésnyi távolság

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr52709871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.