Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Egy szeminárium margójára, a gender kérdésről

2012.05.04. 09:27 Pósán Anna

Azért ragadtam billentyűzetet, mert azt gondolom, jelen témáról nem lehet eleget szólni. Sem a feministák táborába nem tartozom, sem a modern cosmopolita felfogást nem osztom, miszerint mindenből nő és férfi egyformán vegye ki a részét a szakmai és a magánéletben. Igenis, érzékelem a különbséget a két nem között, ráadásul konzervatív, patriarhális családban nevelkedve a férfiak tisztelete munkában, családban talán esetemben kiemelt szerepet is kap, de…

A kb. 100 éve kivívott egyenjogúság ellenére, a statisztikák és a kutatások is azt mutatják, hogy mi, nők még mindig nem kaptuk meg a megfelelő helyet a munka világában. Nem azonos a javadalmazás ugyanazon munkakörben a két nem között, kinevezéskor több lehetőséget kaphat egy férfi és magasan több a férfi vezetők száma az üzleti életben és a közigazgatásban egyaránt.


A legveszélyesebb talán az, hogy mindez „függöny mögött” zajlik, azaz nem egy felvállalt különbségtétel, mint például számos arab országban, így az orvoslása is nehezebb és a ténye megkérdőjelezhető. Már csak azért is, mert nem „trendi” manapság a diszkriminatív hozzáállás az európai régióban és például egy állami intézményre, vagy egy multira is rossz fényt vetne, ha nem biztosítana egyenlő esélyeket.

A Hammel & Hochreiter és az Interim Menedzser Akadémia szervezésében részt vettem a Két szoknya, egy nadrág… nők a sikeres vállalatokért! című rendezvényen, ahol a gender kérdésről beszéltek az előadók. Monic Bührs holland szakértő sokféle érdekes információval látta el a több, mint 90%-ban nőkből álló(!) hallgatóságot.

Többnyire olyan különbségekre hívta fel a figyelmet és osztott meg a hallgatósággal, melyről mindannyian tudjuk, hogy így működik, azonban nem volt eddig egyértelmű, hogy mi is az oka és hogyan is alakul a különbség, esetlegesen a konfliktus a két nem között a munka világában és a magánéletben.

Természetesen ezek a különbségek okozzák az eltérő munkavégzést, a másféle gondolkodást és a csoportmunkához való érzékenyebb hozzáállást a nők részéről. Emiatt sok esetben esnek férfi döntéshozók abba a csapdába, hogy ha másképp áll valaki egy probléma megoldásához, akkor már nem lehet annyira jó például vezető munkakörben, mint férfitársa, aki hasonlóbban gondolkodik.

A szeminárium alkalmával kiemelten foglalkoztunk annak kérdésével, hogy milyen nagy e nemek közötti különbségek feltárásának és kezelésének jelentősége az üzleti életben. Mi nők, mennyi értéket tudunk „behozni” egy vállalat életébe azzal, hogy a férfi vezetőkkel együttműködve saját minőségünket használva tevékenykedünk.

Monic profi szakértőként említett példákat és kérte saját példáink ismertetését is… sok siker-sztorit is hallhattunk. Ez azt jelenti, hogy nem reménytelen a helyzet, minden vállalati kultúra más és más, nyitottabb, innovatívabb, vagy konzervatívabb is lehet, de van helye a JELENLÉTünknek. Talán ez a legfontosabb, hogy jelenlegyünk, mutassuk magunkat, éljük meg a lehetőségeinket és vállaljuk bátran a kockázatot. Nem nehéz feladat, mert ugyanezt tesszük a hétköznapjainkban. Ott vagyunk a gyerekünk betegségénél, a családi rendezvényeket mi szervezzük, félórában tudunk 8 fős vacsorát készíteni és mindehhez folyamatosan szervezettek és jókedvűek lenni.

Azaz alkalmasak vagyunk arra, hogy csodát tegyünk bárhol, bármikor… akkor a munkahelyünkön miért ne sikerülne?

Várom a következő lehetőséget egy együttlétre, amikor ezt a kérdést boncolgatjuk, segítve egymást és önmagunkat az előrelépésben, de nagyon szívesen részt vennék egy olyan szemináriumon is, amikor férfiak beszélgetnek a gender kérdésről ; )


Lukácsné Pósán Anna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr754487883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.