Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Mit tud Luis Urzúa?

2010.10.27. 22:34 Magyari Éva

2010. augusztus 5. előtt a chilei Luis Urzúa nevét szűk környezetén kívül valószínűleg senki sem ismerte. Mostanra a Google 1.340.000 találatot ad ki ennek a névnek a beírásakor. Augusztus vége óta szerettem volna írni róla, de addig nem mertem, amíg mind a 33 bányászt épségben fel nem hozták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok mindenről lehet beszélni a chilei bányászok drámája és szerencsés megmenekülése kapcsán. Lesz, akinek az a csodálatos mérnöki munka jut eszébe, ami lehetővé tette a bányászok felszínre hozatalát. Lesz, akit az foglalkoztat, hogyan válnak celebekké a föld fogságából kiszabadított emberek. Pszichológusok hada fogja lelkesen elemezni különböző (pl. szociálpszichológiai, katasztrófapszichológiai) szempontból hőseink viselkedését és a poszttraumás stressz különböző tüneteit, amelyek előfordulhatnak. Engem Luis Urzúa, a műszakvezető érdekel – menedzsment szempontból.

 

Amiről viszonylag kevés szó esik: az a bizonyos 17 nap, amíg a 33 bányász sorsáról nem lehetett semmit sem tudni, vagyis amíg a teljes bizonytalanság uralkodott 700 méter mélyen. 17 nap elég hosszú ahhoz, hogy a remény elszálljon, és a rendelkezésre álló étel, de ami sokkal rosszabb, a folyadék elfogyjon. A lehető legrosszabbra lehetett gondolni. Ez időszak alatt igazi professzionális válságmenedzselést hajtott végre a harminhármak műszakvezetője. Rendíthetetlen nyugalmával és szervezőkészségével a helyzet magaslatán állt. Szigorúan beosztotta a menedékhelyen fellelhető ételt: kétnaponta két kanál tonhal és fél csésze tej jutott mindenkinek, a kekszek és barackkonzerv mellett. Még egy lázadást is elfojtott, amikor kétségbeesésükben néhányan megpróbáltak utat vájni maguknak a felszínre, mindannyiuk életét kockáztatva ezzel.

 

Mit csinált tehát?

  1. megőrizte nyugalmát;
  2. nyugalomra intette embereit, megakadályozta a pánik kitörését;
  3. a szűkös erőforrásokat beosztotta;
  4. megszervezte az életet a lehetetlen körülmények között;
  5. reményt adott az embereinek, hogy majd megmentik őket.

Gondoljuk el ezeket 700 méter mélyen, 30 fokos melegben úgy, hogy fogalmunk sincs arról, meddig lesz oxigénünk és innivalónk, és mikor sikerül kapcsolatot teremteni a külvilággal!

 

A mentésben résztvevő egyik pszichológus így nyilatkozott Luis Urzúáról:„Valami emberfeletti van ebben a fickóban.”

 

Nem csodálkoztam, amikor meghallottam, ő fogja társai közül utolsóként elhagyni a San José bányát. Egy igazi kapitány pontosan ezt teszi. Mikor kiszállt a mentőkabinból, a következőt mondta:„Remélem, ez soha többé nem fog megtörténni még egyszer.” – majd nagy ölelések közepette jelképesen átadta a műszakot az államfőnek. És köszönetet mondott a mentőakcióért.

 

 

Ha nincsen a hirtelen fénytől a szemet védő napszemüveg, talán könnycseppeket is láthattunk volna az 54 éves műszakvezető szemében, mint ahogy sokak szemében volt is, akik a mentés pillanatait látták élőben vagy a világhálón.

 

Chile boldog és büszke – jogosan. Az emberiség történelmének egyik legnagyobb mentőakcióját hajtották végre. Ilyen sokáig még nem voltak a föld rabságában bányászok. Jegyezzük meg Luis Urzúa nevét! A hatóságok és a NASA emberei ugyanis úgy vélik, rátermettsége nélkül elképzelhetetlen lett volna a 33 bányász sikeres kimenekítése.

 

Valami olyasmit tud és tett az Atacama sivatag mélyén Luis Urzúa, amit menedzsment tréningeken nem lehet megtanulni. Mégis remélem, tanulunk tőle. 

Szólj hozzá!

Címkék: válságmenedzsment luis urzúa

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr752404011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása