Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Villanások

2010.07.29. 22:05 Magyari Éva

Ez Barabási Albert-László nemrég magyarul is megjelent könyvének címe (az eredeti angol cím: Bursts). A szerző nevét 2005-ben tanultam meg, amikor egyik egyetemi tanárom ajánlotta hálózatelméleti kutatásairól írt Behálózva (Linked) című könyvét. Az erdélyi születésű, Bostonban élő és dolgozó világhírű tudós második könyve korunk egyik legizgalmasabb, és egyben nyugtalanító kérdésével foglalkozik: manapság jóformán mindannak, amit teszünk, digiális lenyomata marad valamilyen adatbázisban. Akár foglalkozunk vele, akár nem, ezekből a szaporodó adatbázisokból a legapróbb részletekig rekonstruálható az egész életünk.

 

  

Az erdélyi Karcfalváról hosszú út vezetett Bukaresten és Budapesten át Bostonig. Barabási Albert-László világhírű statisztikai fizikus, hálózatkutató, akadémikus. A világon egyedülállóan 27 évesen szerzett doktori fokozatot a Bostoni Egyetemen. Jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon. Kutatásai vezettek a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez. Ő és kutatócsoportja határozta meg először a web „méretét” is. Hálózatkutatásai megerősítik a kommunikációelmélet egyik kedvelt tézisét, a világfalu elméletét és a hatlépés távolság törvényét is.

 

Ez a második regény fizikustól nem várt módon az emberi viselkedéssel, pontosabban annak előre jelezhetőségével foglalkozik. A szerző tágabb értelemben kutatónak tartja magát. Ahogy egy nemrégi interjúban elmondja: „ A kutatás alapvető filozófiája, hogy egy természeti jelenséget meg lehet figyelni, le lehet mérni, matematikailag írni, meg lehet jósolni, és lehet kontrollálni. Ha a természeti jelenséget kicseréljük emberre, akkor azt látjuk, hogy az embereket meg lehet figyelni, matematikailag le lehet írni, le lehet mérni, megjósolni és kontrollálni. Ez így nagyon ijesztő. Az igazság az, hogy eddig nem csinálhattuk egyiket sem, mert nem volt hozzá adat. Most hirtelen megjelent az adat. Ezzel elvileg megnyílt a lehetőség a jósolhatóságra. Ahhoz ugyanis adat kell. Ha megértjük az adatokat, akkor igenis jósolhatóvá lehet válni. Nagyon is jósolhatóak vagyunk.” Hát igen, szeretjük azt hinni, mások vagyunk, egyediek vagyunk, különlegesek vagyunk. Szociálpszichológusok tudnának erről mesélni, hogy bizony mennyire nem. Ráadásul most már digitális „csíkot” is húzunk magunk után és  cselekedeteink múltbéli mintázata alapján – Barabási László szerint – kiszámíthatóak vagyunk.

 

A regény külön érdekessége, ahogy a szerző az idősíkokat váltogatva végig vezet bennünket a 16. századi magyar történelem egyik kiemelkedő eseménysorozatán: a Dózsa-féle parasztháborúhoz vezető úton és azok történésein, új megvilágításból vizsgálva Székely Dózsa György bukásának okait. Merész vállalkozás egy fizikus részéről a történészek kenyeréhez nyúlni. A szerző bátran teszi ezt, eredeti levéltári forrásokat felhasználva. A szerencse is mellészegődik, különösen, ahogy a nagyszebeni levéltárban számára is megdöbbentő módon megnézheti, és a kezében foghatja egy magyar arisztokrata által latin nyelven írott ötszáz éves levelet. A regényt végigolvasva még az is megfordulhat az olvasó fejében, vajon tényleg úgy történtek-e a dolgok az emberiség elmúlt évszázadaiban, ahogy nekünk az iskolában tanították. Kételkedem, tehát vagyok…

 

A tudományos gondolatmenet és a történelmi szál mellé Barabási László szépen beleszövi a regénybe saját vére, a székely nép történelmét, szokásait és egyúttal emléket állít a keresztes hadjárat vezérének, akiről ezt írja: „ A székely származású Dózsa György  villámgyorsan tűnt fel az ismeretlenség homályából Erdélyben, és anélkül, hogy sokat tanakodott volna, kis híján Magyarországon is sikerült meghonosítania a székelyek szabadságszerető kultúráját.”

 

A Villanások illusztrációit egy erdélyi grafikus készítette, akit Kányádi Sándor mutatott be a szerzőnek. A tizenöt illusztráció „arra vállalkozott, hogy hidat alkosson múlt és jövő közt, lehetővé téve, hogy az alapvetően fontos történelmi tér és a tudomány kikerülhetetlen tényei közös síkon találkozzanak.”

Bevallom, egyszerre több könyvet szoktam olvasni. Hangulatomtól függően folytatom egyiket vagy másikat. A Villanások kivívta, hogy eltértem szokásaimtól (jósolható vagyok?): folyamatos olvasásra késztetett és néhány nap alatt kiolvastam. Számomra lebilincselő olvasmány volt. A nyári szabadságokra ajánlom interim menedzsereknek és nem interim menedzsereknek egyaránt ezt az igényes, elgondolkodtató, tudományos, történelemmel fűszerezett regényt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: barabási albert lászló villanások kiszámíthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr902185980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása