Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Női karrierek – Pallasz Athéné istennő nyomában

2011.12.01. 08:57 Magyari Éva

Kamaszlány koromban imádtam a görög mitológiát. Kívülről fújtam valamennyi görög isten nevét és tudtam a szövevényes családi összefüggéseket is: ki kinek a felesége, ki kinek a gyermeke. Kedvencem Pallasz Athéné lett, aki Zeusz, főisten legkedvesebb gyermekeként –többek között - a bölcsesség, az igazságosság és a képzés istennője. Most, sok év elteltével lehet, hogy megértettem, miért is favorizáltam Athénét…

Az üvegplafonról és a „ragadós padlóról” szóló, sok-sok éve folyó viták ellenére még mindig gond van a női karrierekkel. Pontosan mi az oka annak, hogy sok tehetséges nő nem tudja megvalósítani azt a karriert, amit fiatalon remélt? Miért van az, hogy a nőket támogató törvények és szabályozások, kvóták ellenére a nők kevésbé érdekes és alacsonyabban fizetett állásokban ragadnak, mint a velük együtt végzett férfiak, vagy nota bene a náluk alacsonyabb végzettségű férfiak?

 

A fenti gondolatokkal kezdődik Monic Bührs és Elisa de Groot Stratégia nők számára, azaz Stratego for Women című könyve, mely nagy sikert aratott Hollandiában és idén nyáron angolul is kiadták.

A holland szerzőpáros részt vett az Interim Menedzser Akadémia és a Hammel&Hochreiter I.C. által megrendezett, nagysikerű II. Közép és Kelet-Európai Interim Menedzsment Konferencián. A könyv egyik szerzője, Monic Bührs a konferencia utolsó előadójaként képes volt a már kissé elpilledt hallgatóságot „felrázni”, és a konferencia egyik legjobb, legemlékezetesebb előadását megtartani. Előadásában arról beszélt, hogy bár a nők és a férfiak másféle szabályokat tanulnak, másképpen működnek, de ugyanazt a játékot játsszák.

Miért is érdemes elolvasni a Stratego for Women című könyvet?A szerzők a könyvet olyan céllal írták, hogy az egyfajta kézikönyvként szolgáljon, amit a munkában lehet használni.A könyvben elmagyarázzák, mik az íratlan szabályok, milyen a játszótér, kik a játszótársak, és hogyan kell helyesen megítélni a játékosokat. Ez a kézikönyv nőknek szól, hogy segítse őket sikeresen működni egy férfiak által uralt munka környezetben. A Stratego for Women nemcsak azoknak a nőknek szól, akik karriert akarnak építeni, hanem azoknak is, akik boldogok szeretnének lenni a munkahelyükön, anélkül, hogy az üzleti kultúra íratlan szabályai irritálná őket.

Jean Shinoda Bolen, amerikai pszichiáter munkája nyomán Monic és Elisa könyvük egyik fejezetében az istennők és istenek azon archetípusait mutatják be, amelyekkel a munka világában találkozunk. Ez nem egy statikus modell. Életünk során a viselkedési repertoárunk folyamatosan fejlődik. Valamennyi archetípus jelen van a személyiségünkben.A helyzetek, amelyekben felnőttünk, éltünk és dolgoztunk, továbbá  - ami különösen fontos - a saját választásaink határozzák meg, hogy melyik viselkedési minta a legmeghatározóbb bennünk.

Női archetípusok:

  • Athéné, az alfa nő
  • Artemis, a vállalkozó
  • Aphrodité, a csábító
  • Démétér, a gondoskodó
  • Hestia, a szerény
  •  Persephone, a gyermeteg

Azok a nők, akikre Athéné karaktere jellemző, képesek karrierjükre fókuszálni, továbbá tudják, hogy mit akarnak, és hogyan érjék el a céljukat.Ők azok, akik komfortosan érzik magukat a férfiakra összpontosító kultúrában. Értik, hogyan kell a játékot játszani, és könnyen alkalmazkodnak hozzá.Az alfa nő egy stratéga. Neki van a legjobb esélye arra, hogy nagyobb szervezetekben is elérjen csúcspozíciókat.  (A könyv természetesen részletesen kifejti a többi archetípus jellemzőit is.)

A görög archetípusok egyetemes viselkedési mintáinkat képviselik. Monic Bührs és Elisa de Groot tréningjeik és műhelymunkáik során azt tapasztalták, hogy a hölgyek legnagyobb csoportja (kb. 60 százalék) esetében Artemis archetípusának jellemzői a dominánsak. Ugyanakkor mindössze 10 százalék mutatta Athéné jellemző kvalitásait meghatározó módon. Pedig a nők számára a stratégiai választás az, amit az ambiciózus és céltudatosan működő Athéné csinál. Amennyiben valaki magasabb pozíciót akar elérni egy szervezetben, akkor segíthet, ha aktiválja  magában Athéné stratégiai jellemzőit. Ez nem azt jelenti, hogy bármit is elveszít önmagából, hanem azt, hogy ezáltal bővíti viselkedési repertoárját.

A Stratego for Women nemcsak csak hasznos és roppant praktikus olvasmány, hanem számomra különösen üdítő, hogy a mi kultúránkban megszokott panaszkodás helyett realista és egyben konstruktív. A megoldást keresi, és egy lehetséges stratégiát mutat a nők számára.

Szólj hozzá!

Címkék: karrier archetípus athéné

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr153428174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása