Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Superman a képmutató parazitizmus felszámolásához

2010.01.12. 11:22 Magyari Éva

Lehet, hogy unjuk már a BKV-t, mint napi hírt, hiszen lassan bármit nyitunk ki, bármihez nyúlunk, mindenből a BKV ügyei csöpögnek. Persze ami a pénzt illeti, az elmúlt egy év eseményeit nézve, inkább ömlik onnan a pénzt, mintsem csöpög… No de most nem a kifizették, felmondtak, lecsukták, végkielégítés, sztrájk  szavakkal telitűzdelt szösszenettel szeretném fárasztani a kedves Olvasót, hanem valami egészen másra szeretném felhívni a figyelmet a BKV kapcsán, vállalva, hogy esetleg darázsfészekbe nyúlok.

 

Tegnap a HVG interjút közölt Papp József közgazdásszal, a Corvinus Egyetem docensével, akit néhány hónapja, mint független szakértőt, beválasztották a BKV igazgatóságába. Első kézből szerezhetett élményanyagot készülő könyvéhez, amelyben többek között a közpénzek eltulajdonításán alapuló „képmutató parazitizmus” jelenségét vizsgálja. Azon túl, hogy nagyon találónak tartom a „képmutató parazitizmus” kifejezést, rögtön azt jutott eszembe, amit régóta fontosnak tartok, hogy bizony milyen hasznos és hatékony lenne interim menedzserek bevetése a közszférában.

 

Nagy-Britanniában ez gyönyörűen működik, ott ugyanis az interim menedzsment  piac jelentős részét (legalább 40 százalékát) a közszférában megvalósított projektek adják. A legnagyobb megrendelők közé tartozik a helyi önkormányzat, az egészségügy és az oktatás.

 

Már hallom is a felháborodást: hogy képzelem, hogy a BKV-ban, ahol nincs pénz, interim menedzser dolgozzon, mert hiszen az milyen drága? Először is arra például – olvasom az előbb említett interjúban - volt pénze szegény BKV-nak, hogy egy offshore cég, pontosabban egy mögötte álló, ismeretlen társaság huszonnégy millió forintért „tanácsokat adott” a közlekedési vállalatnak, hogyan vegyen fel hiteleket. A tanulmány, amiért ennyit kifizettek, részben az Index internetes portál anyagaiból állt, de a legnagyobb részét a kormány „konvergencia-programjából” ollózták ki.

 

Másodszor mi az, hogy drága? Az a drága, ami a BKV-ban történik sok-sok éve. És pont az nem lenne a drága, ha végre hozzáértő, a belső vállalati játszmáktól, politikától független menedzserek, akik adott feladatra szerződnek, elkezdenék a rendrakást. Naná, hogy ez pénzbe kerül. A profizmust meg kell fizetni. És egyébként is: „no free lunch”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy elnézem a BKV-t, nem is egy szuperhősre van szükség ott, hanem egy egész csapatra, egymással együttműködő interim menedzserek csapatára. Persze tudom, ennyire nem lehetek naiv, hogy a menedzsment nem lehet mindenható. Sok múlik a kormányzaton.

 

Meggyőződésem, sokkal többre vinné ez az ország, ha a bratyizós, uram-bátyám mentalitás, kontraszelektív kiválasztás helyett profi, független szakembereket tenne a közszféra több pozíciójába. Hozzájárulhatnának a közpénzek eltulajdonításának megállításához.

 

Majd eljön ennek is az ideje. Lassan, de biztosan.

 

Ha többen dolgozunk ezen, és az interim menedzserek jó hírüket keltik a magánszférában, akkor hamarabb. Nem feltétlenül a torta szeleteit kell kisebbre vágni, és a torta felosztásán kell marakodni, hanem inkább emeletes tortában kéne gondolkodni…

Szólj hozzá!

Címkék: közszféra interim menedzsment interim menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr261666025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása