Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Tűz van, babám!

2010.02.10. 15:05 Magyari Éva

Miközben e blog bejegyzés témáján gondolkodtam, egyszer csak Milos Forman zseniális filmjének a címe ugrott be: Tűz van, babám! (Ezúttal nem magára filmre gondolok, ami egy tűzoltóbál képében az emberi gyarlóságról, a bűnről és a bűnösről szól tragikomédia, hanem csak a címére.) Vajon mindig akkor érkezik az interim menedzser, amikor baj van, amikor gyors tűzoltásra van szükség?

 

Azért kezdtem el ezen spekulálni, mert szakmai körökben beszélgettünk arról, hogy nem egészen helyes, amit valahol írtam: „Az interim menedzsert biztos, hogy valamilyen válságos, nehéz helyzetben hívják, míg a coach esetében ez nem biztos.” A mondat első fele képezte a vita tárgyát. Töprengésem eredményét megosztom a kedves Olvasókkal.

 

Belátom, a biztos szó pontatlanságot okoz ebben a mondatban, hiszen valóban nem biztos, hogy mindig valamilyen válságos helyzetben kerül a „fedélzetre” egy interim menedzser.

 

Mit hozhatok fel mentségemre?

 

Először is azt, hogy ez a mondat a coach és az interim menedzser összehasonlításával foglalkozó szövegrészben szerepel, és a két szakma közti különbözőséget akartam hangsúlyozni. A coach egyértelműen nem tűzoltásra való. Ellenben az interim menedzser arra (is) való.

 

Másodszor a magyar gyakorlatban azt látom, hogy az esetek legnagyobb részében bizony válságos helyzetben hívják az interim menedzsert: miután már „mindenki” megfordult a cégnél (például különböző tanácsadók), miután már mindent megpróbáltak. Sokszor például egy hiány-menedzsmentnek induló projekt is krízissé tud válni, ha a cég vezetése vagy tulajdonosa nem dönt időben az interim menedzser bevetéséről. Ezt saját magam is megtapasztaltam.

 

A mondatom tehát helyesen így hangzik:„A hazai gyakorlatban az interim menedzsert legtöbbször valamilyen válságos, nehéz helyzetben hívják…”

 

Azt gondolom, az interim menedzsment piac fejlődésével eljutunk oda itthon is, hogy valóban a válságmenedzsment csak az egyik fajtája lesz az interim menedzsmentnek. De ezért azt is tegyük hozzá: az élet nem laboratórium, nem lehet vegytiszta kategóriákat felállítani.

 

És meg egy dolgot ne felejtsünk el: az interim menedzsment pont arról szól, hogy „helyzet” van, vagyis valamilyen – fogalmazzunk eufemisztikusan – nem szokványosan, könnyen kezelhető üzleti helyzetet professzionálisan meg kell oldani.

 

Egy vidám báli helyzetben, amikor fény és ragyogás van, nem hívnak interim menedzsert.

3 komment

Címkék: krízis coach interim menedzser hiány menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr661745809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radnóti Balázs 2010.02.10. 23:08:02

"Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!" A magyar interim management irodalom egyik kevéssé ismert szakértője, József Attila írja e sorokat Altató című versének utolsó verszakában, 1936-ban. Valóság? Jövőkép? Valósággá váló jövőkép? Lehet. A válság következmény. A válság lehetőség. A gondolkodásra, továbblépésre. A jó irányba történő továbblépésre. Nyitott, tapasztalt s cselekvő emberekkel. Interim managerekkel. Interim managerként. Vidám báli helyzet,fény s ragyogás? Nélkülünk? Az első Interim Management Bál itthon 2011-ben. Egy álom? Lehet. Azonban tenni mindig érdemes :-)

Magyari Éva 2010.02.11. 08:48:43

@Radnóti Balázs: Kedves Balázs! József Attila és az interim menedzsment...nagyon jó!Miért nem jutott idáig eszembe? És hogy eljutottál az Interim Menedzsment Bál gondolatához - ez egyszerűen fantasztikus! Edward de Bono büszke lenne Rád, nem beszélve a konstruktivista tanulásról. De ezek hadd maradjanak meg születendő blog bejegyzések témái:-)
És az álmokat meg kell/ meg tudjuk valósítani!

laphroaig 2010.07.31. 01:12:22

Hümm!
Ez a bál, nem is roszz gondolat, ott a helyem:
Egy exkolléga:-)
süti beállítások módosítása