Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Dobó István esete az interim menedzsmenttel

2010.09.06. 12:31 Magyari Éva

Enyhítendő az első iskolai hét megpróbáltatásait a hétvégén megnéztük Várkonyi Zoltán klasszikusát, az Egri csillagokat. Nekem, aki nem a web2 gyermeke vagyok, sokadszorra is élvezetes a film. Örömmel láttam, hogy a harmadik évezred gyermekének is. A sok nagyszerű színész játékán túl mindig valamit újat fedezek fel ebben a filmben, ami ezúttal – teljesen érthetetlen módon – menedzsment szempontból ragadta meg a figyelmemet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobó István várkapitány gyönyörűen megmutatja, hogyan is lehet a Kotter-féle menedzser és leader szerepeknek megfelelni. Menedzser szerepkörében Dobó tervez: készül az ostromra, számba veszi, mennyi élelmiszer, lőpor, ágyugolyó stb. áll rendelkezésükre. Szervezi, ki, mikor a vár mely részébe menjen, ott mit csináljon (harcoljon-e, vagy tűzszekeret készítsen). Kontrollál, ha kell: még a kocsmát is ellenőrzi, és megszabja, mennyit ihatnak az emberek naponta.

 

Ugyanakkor a leader szerepkörnek is maradéktalanul eleget tesz. Jövőképet vázol fel: bátorságával, kiállásával, hitelességével is azt sugallja, bár kevesen vagyunk, győzni fogunk. Maga mellé állítja az embereket, kommunikál velük (legyen az a Gobbi Hilda formálta Balogné, vagy bármelyik rang nélküli katona). Lelkesíti, motiválja, inspirálja embereit. Elkötelezettségét szépen kinyilvánítja abban a jelenetben, amikor az ostrom megkezdése előtt a törökök egy nyílvesszőt lőnek be, amin üzenet van a vár védői számára. Dobó a vár népe előtt ezt mondja: „Ebben alku, vagy fenyegetés van. Minket egyik sem érdekel, ezért nincs miért elolvasni.” És olvasatlanul visszalövik a nyílvesszőt.

 

Dobó karizmatikus vezető. Ahogy tanáraim, Baracskai Zoltán és Velencei Jolán írják Követő nélkül nincs vezető című könyvükben: "A karizmatikus embernek összhangban van cselekedete, okoskodása és beszéde. A karizmatikus vezetőt dicsőítik, imádják és felnéznek rá.” És valóban, ott vannak a követők: Bornemissza Gergely, Mekcsey István, Török Jancsi és még sokan mások.

 

Jó vezetőként habozás nélkül felkötteti az áruló Hegedűs Istvánt. Tudja nagyon jól, milyen morális veszélyeket rejt magában a gyenge láncszem megtartása. Ha kell, fájdalmas döntést is gyorsan meghoz: beleágyúztat a vár egyik bástyájába, ami által nemcsak törökök vesznek oda, de saját emberei is. Ez ugyanis az egyetlen esély abban a pillanatban, hogy megállítsa a törökök beáramlását a várba.

 

Ugyanakkor a hős kapitány emberi vonásokat is mutat. Egyik este – pont az előbb említett fájdalmas döntés után – némi borral „kiüti” magát. Másnap azonban megrázza magát, és folytatja a vár népének vezetését és a hősies küzdelmet.

 

És igen, a végén Dobó István és a vár védői győznek. Harmincnyolc napos ostrom után a törökök feladják, és elvonulnak Eger alól. A magyarok 1552-es győzelme Eger váránál azzal a jelentőséggel bírt, hogy ebben a században először sikerült megvédeni egy magyar várat a török főerőkkel szemben.

 

 

 

 

 

 

 

Ha jól belegondolunk, Dobó István egy interim projektet teljesít: küldetése a vár megvédése, feltartóztatni a török hadat. Na jó, belátom, speciális interim projekt. Ki is az ügyfél? A haza.

 

A mai vezetők – interimek és alkalmazottak egyaránt – sokat tanulhatnak Dobótól. Bár nem tudjuk, pontosan milyen volt, mindenesetre a Gárdonyi Géza által megírt és Sinkovits Imre által megformált várkapitány alakja példaértékű.

 

Handy jut eszembe, aki azt írja Az elefánt és a bolha című könyvében: „Jóval többet tanultam a képtárakban, színházban, mozikban és hangversenytermekben, mint a tankönyveimből.” 

Szólj hozzá!

Címkék: karizmatikus interim menedzsment charles handy kotter baracskai zoltán velencei jolán

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr812274894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása