Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Minden kezdet nehéz?

2011.03.13. 18:04 Magyari Éva

Szerencsére egyre többet lehet olvasni az interim menedzsmentről az elektronikus és nyomtatott sajtóban egyaránt. Így remélhetőleg bővül azok köre, akik hallottak már erről a menedzsment eszközről. Azonban ügyfélként az első lépést megtenni, így egy új menedzsment eszközt először igénybe venni, nem könnyű. De ahogy a coaching is elterjedt a magyar vállalati körökben, multinacionális és magyar tulajdonú cégeknél egyaránt, az interim menedzsment esetében is ez várható, még ha  teljesen más „műfajról” is van szó.

 

 

 

Szálljunk le tehát a felhők közül a földre, és fordítsuk le az általános mondatokat konkrétumokká. Hogyan is lehet megközelíteni egy interim projekt elindítását, vagyis egy interim menedzser (esetleg interim csapat) bevetését?

Mielőtt megnéznénk, milyen lépéseket ajánl az angol Institute of Directors Factsheet on Interim Management anyaga, vessünk egy pillantást a magyar valóságra! Ma az esetek nagy részében akkor hívnak egy céghez interim menedzsert, amikor már nagyon nagy gond van. Nem azt állítom, hogy mindig, csak azt, hogy nagyon gyakran: olyankor, amikor már mindenki „megfordult” annál a cégnél, beleértve trénereket, tanácsadókat. Az idő telik-múlik, de a helyzet az, hogy egy nehéz vállalati szituáció nem szokott magától megoldódni. Sőt, csak a súlyosbodik. Csodák ugyanis nincsenek. A döntés elodázása azt eredményezi, hogy bárki is érkezzen megoldó emberként, sokkal „mélyebbről” kell visszahozni a céget. És így értelemszerűen a megoldásnak is magasabb lesz az ára.

Ugyanakkor tudnunk kell, az interim menedzsment nemcsak tűzoltásra való. Általános szabályként úgy fogalmazhatjuk meg, hogy azokban a helyzetekben megoldás, amikor valamilyen hiányállapot van a szervezetben: legyen az kapacitás-, tudás- vagy tapasztalathiány.

Mielőtt egy interim vezető, menedzser szolgáltatását igénybe veszik, azonosítani kell az ügyfél cég szükségleteit, és ki kell értékelni a feladat paramétereit. Tanácsok a Factsheet on Interim Management nyomán:

  • Definiáljuk a projekt természetét, a kulcsfeladatokat és a munka időkeretét! Ne becsüljük alá a feladat nagyságát!
     
  • Fontoljuk meg saját menedzsment csapatunkat és mérlegeljük: van-e alkalmas jelölt a feladatra „házon belül”?
     
  • Vizsgáljuk meg az interim menedzsmentre vonatkozó motivációnkat! Mi az, amit el akarunk érni, és ami legjobban egy kívülállóval valósítható meg?
     
  •  Döntsük el a szükséges személy kaliberét! Tanácsra van szükségünk? Ebben az esetben tanácsadót kellene választanunk. Vagy pedig olyasvalakit akarunk, aki megcsinálja, működteti a dolgokat? Egy interim menedzser mindkettőre alkalmas kell, legyen.
     
  • Elemezzük az igényeinket! Milyen tulajdonságokat keresünk? Határozzuk meg a feladat által megkívánt szaktudás és tapasztalatok egyensúlyát! Mennyire fontos, hogy egy interim menedzser megértse az ügyfél szervezet vállalati kultúráját, és empatikus legyen azzal?
     

Ezek tehát az első lépések, amiket végig kell gondolni és meg kell válaszolni egy ügyfélnek. Ha először vesz igénybe interim menedzsment-szolgáltatást, jó, ha segítséget kér egy interim menedzsment szolgáltatótól ezeknek a kezdőlépéseknek a megtételéhez.

Szólj hozzá!

Címkék: interim menedzsment interim menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr652736272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása