Interim Menedzsment

Ez a blog az interim menedzsmentről szól. Arról a menedzsment eszközről, amit vállalatvezetőknek, tulajdonosoknak, HR vezetőknek és általában a vezetőknek érdemes és hasznos ismerni. A viszonylag könnyed, munka és ebéd közben is könnyen olvasható blog bejegyzések impulzusokat adhatnak nemcsak nekik, hanem gyakorló és leendő interim menedzsereknek.Szó lesz arról is, hogy mik ennek a piacnak az aktualitásai itthon és a nagyvilágban. Ugyanakkor tágabb értelemben az üzleti életről, szervezetekről, vállalatokról és döntéshozókról is mesél e blog írója, aki a menedzsment guruk gondolatait is becsempészi a sorok közé. A blogon elhelyezett írások az Interim Menedzser Akadémia Kft. szellemi tulajdona, azok bármilyen formában történő továbbközlése csak és kizárólag az Interim Menedzser Akadémia Kft. írásos engedélyével lehetséges!

Hirdetés

Címkék

2011 (1) akadémia (1) alázat (1) archetípus (1) arrogancia (1) athéné (1) barabási albert lászló (2) baracskai zoltán (1) bennragadás (1) bizalom (5) bizonytalanság (1) biztonság (1) bolha (3) career break (1) change management (1) charles handy (4) coach (4) családi (1) csíkszentmihályi mihály (1) daniel pink (1) díjazás (1) elefánt (3) életmód (1) elmélete (1) érettség (1) értelmes élet (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) etika (4) etikus viselkedés (3) everest (1) felelősség (1) felelősségvállalás (1) flow (1) fukuyama (3) gladwell (1) goldenblog (3) goleman (1) gyakorlás (1) hálózatok (1) hammel&hochreiter (3) harvard business school (1) hatlépésnyi (1) heller ágnes (1) hiány menedzsment (1) hitelesség (1) interim (3) interim (1) interim menedzser (30) interim menedzser akadémia (7) interim menedzsment (20) interim menedzsment szolgáltató (3) interkulturális kommunikáció (1) iskola (1) jacques reijniers (3) karizmatikus (1) karizmatikus (1) karrier (4) képzés (6) kipróbálás (1) kiszámíthatóság (1) klein sándor (1) kompetencia (1) konferencia (2) korrupció (1) kotter (1) közösségtudatosság (1) közszféra (1) krízis (1) kultúra (1) like (1) lojalitás (1) luis urzúa (1) malcolm (1) mba (1) menedzser (1) menedzsment (1) menedzsment eszköz (1) mérő lászló (1) mestermunka (1) midlife crisis (1) milgram (1) monozukuri (1) mount (1) nagy (1) narratíva (2) nitin nohria (1) nyenrode (2) oktatás (1) önfoglalkoztató (1) önismeret (1) profi (1) projekt (1) racionalitás (1) rugalmasság (1) shakespeare (1) siker (1) sorscsapás (1) steve jobs (1) storytelling (1) stratégia (1) supply chain (1) szakdolgozat (1) szerencse (1) szolgáltatás (1) tanulás (1) tanulságok (1) társadalmi szerepvállalás (1) társadalmi tőke (2) távolság (1) tímea (1) történetmesélés (1) történetmondás (1) túlképzett (1) újrakezdés (1) üzleti egyetem (1) üzleti etika (1) üzleti iskola (3) választás (1) vállalkozás (1) vállalkozások (1) válság (1) válságmenedzsment (1) válság menedzsment (1) változás menedzsment (1) vekerdy tamás (1) velencei jolán (1) vezető (1) villanások (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • ___A___: Nagyon tetszik az írás, lehet látni hogy nemcsak öt elsütött mondat, hanem mindegyik mögött mély t... (2012.04.24. 16:15) Vállalati válságkezelési mítoszok
  • Zöldkör: Szia! Megoldódott ez a like-kérdés? Vadászom a válaszokat, de az én blogomat is érinti... Köszi!... (2011.12.20. 09:44) Eltűnt like-ok nyomában...
  • Magyari Éva: Kedves Blablax! Köszönöm a pozitív visszajelzést! Hát igen, nekem nagyon szívügyem az érzelmi inte... (2011.03.18. 09:34) Betegít a becsengetés
  • Lári: Az egyik kedves barátom így vigazstalt, amikor megszűnt a munkaköröm, hogy "semmi baj, csak kinyíl... (2011.02.17. 11:28) Újrakezdés
  • Birinéni: Bár ezeknek a fogalmaknak a pontos definícióját (már ha van olyan, és kizárólagosan érvényes nekik... (2010.08.30. 00:12) Biztonságos?

Bolhák az üzleti életben

2010.02.16. 09:43 Magyari Éva

Mielőtt bárki megijedne, hogy ezekről a kissé visszataszító állatokról kell olvasnia, megnyugtatom: egy metaforáról van szó.

 

Mikor 2008 nyarán az interim menedzsmentről írtam menedzsment-üzleti tanácsadás szakirányú szakdolgozatomat, még nem ismertem Charles Handy Az elefánt és a bolha című munkáját. Októberben, a védés után került a kezembe – egyik korábbi blog bejegyzésben is említett coach iskola jóvoltából. Döbbenten és örömmel olvastam, hogy Handy könyvében sok olyan gondolat szerepel, amiket az interim menedzser életmódjával kapcsolatban a szakdolgozatomban magam is megfogalmaztam.

 

 

Kedvenc angol menedzsment gondolkodóm nem az interim menedzserekről ír, azonban az interim menedzserek a bolhalétben magukra ismerhetnek.

 

A szerző az elefántok alatt a nagyvállalatokat érti, míg bolhának a független munkavállalókat nevezi, akinek esetleg saját kis vállalata is van. Handy elismeri, az elefánt-bolha hasonlat egyik fél számára sem hízelgő, de mivel egyik előadásában véletlenül használta, és a reakciókból azt látta, hogy megragadta a hallgatóság fantáziáját, ennél maradt.

 

Handy maga is tíz évig dolgozott az üzleti világ egyik legnagyobb elefántjánál, a Royal Dutch Shellnél. 1981-ben 49 évesen úgy döntött, a bolhalétet választja: a windsori kastélyban betöltött gondnoki állását mondta fel a bizonytalanságot választva. E művébe Handy nagyon beleírta magát. Annyira, hogy részben önéletrajz is. Így vall erről:

 

„Na már most  az önéletrajz gyakorta érdektelen magánügy, legfeljebb az unokák olvasgatják… Én azonban nem találtam alkalmasabb módját a nagyvállalatok világából az  egyénekébe vezető változás leírásának, mint hogy felidézem a saját élményeimet. Ezt a lépést – egy elefánt tartozékából önálló bolhává válni – sokaknak meg kell tennie az elkövetkező években… És sokan fognak majd úgy dönteni, hogy egész életüket bolhaként élik le, mivel többre tartják a függetlenséget az alkalmazotti lét kétes biztonságánál. Én abban bízom, hogy az élményeim ismeretében másoknak könnyebb lesz ez az átállás, biztatóbb a jövő, s értelmesebb az élet.”

 

Az interim életmód: a bolhalét egyik megvalósulási formája. Ki kényszerből, ki szabad akaratából választja.

 

Kedves jelenlegi és jövőbeli Bolhák, az angol menedzsment guru könyve ajánlott olvasmány!

(Csak ezért nem mondom, hogy kötelező, mert a kötelező olvasmányokat nem szerettük a gimnáziumban.)

 

Valamelyik elefánt munkahelyemnél így mondták:„strongly recommended”.

 

2 komment

Címkék: elefánt bolha interim menedzser charles handy

A bejegyzés trackback címe:

https://interim.blog.hu/api/trackback/id/tr711762529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radnóti Balázs 2010.02.17. 11:40:55

Érdekes felvetés. A metafora keretei között maradva: bolhák és elefántok? Egy rövid személyes történet: amikor a Távol-Keleten szervezetfejlesztési tanácsadóként dolgoztam, egy hosszú hétvégén elkeveredtünk Észak-Thaiföldre. Piciny falvak - dolgos emberek. Túráztunk gyalog s elefánton. Mégis a bolhákra emlékeztünk. Napokig. Sokáig. Nyomot hagynak. Csípnek. Emlékeztetnek. Nincsenek elefántok bolhák nélkül. Egymás mellett élnek. Együtt élnek. Persze nem kell a bolhákból elefánot csinálni :-)
süti beállítások módosítása